Raw Nedir ?
Raw Nedir ? Kameranın sensörleri tarafından yakalanan tüm piksel bilgilerini içeren tescilli bir dijital kamera formatı. Raw formatları, fotoğrafçıya en iyi sonucu oluşturmak için tam esneklik ve sanatsal kontrol sağlar. Fotoğraf makinesi yakalanan görüntüyü ISO, deklanşör ve diyafram ayarlarına göre işlese de, sensör verileri enterpolasyona tabi tutulmamış, kodlanmamış ve JPEG veya TIFF gibi bir standarda sıkıştırılmamıştır.
Çok sayıda tescilli Raw formatı vardır ve Adobe’nin DNG‘si dışında çoğu genel amaçlı görüntü düzenleme uygulaması bunları tanımaz. Kamera satıcıları kendi özel formatlarını düzenlemek, içe aktarmak ve dönüştürmek için kendi yazılımlarını yapar.
İşlem Sonrası Avantajları
Biçim işleme atlandığından, fotoğrafçılar daha sonra stüdyoda kendi ayarlamalarını yapma özgürlüğüne sahiptir. Ton, doygunluk, beyaz dengesi ve kontrast gibi özellikler, sensör verileri RGB piksellere dönüştürülmeden önce bir Raw düzenleyici kullanılarak ayarlanabilir. Pozlama bile daha iyi sonuçlarla değiştirilebilir. Raw formatları ayrıca 12 veya daha fazla bit renk derinliği sunar ve değişiklikler JPEG ve TIFF’lerde 8 bite düşürülmeden önce tam renk aralığına uygulanabilir.
[ideabox_post id=”659″]
Ek olarak, bir Raw dosyası her zaman farklı bir formata dönüştürülebilir, bu nedenle Raw görüntülere “dijital negatifler” adı verilir. Eski film negatifleri gibi, orijinal, her biri kendi değişikliğine sahip farklı fotoğraflar oluşturmak için defalarca kullanılabilir. Raw fotoğrafçılığın tek gerçek dezavantajı, son işlemenin yapılması için gereken süredir.
Üreticiler ve Ürettikleri Raw Formatları
Adobe DNG
Agfa MDC
Arriflex ARI
Canon CR2, CRW
Casio KOYU
Epson ERF
Fuji RAF
Hasselblad 3FR, DNG
Imacon FFF
Kodak DCR, DCS, DRF, KDC, K25
Konica MRW
Yaprak MOS
Leica RAW, RWL, DNG
Logitech PXN
Mamiya MET
Minolta MDC, MRW
Nikon NEF
Olympus ORF
Panasonic RAW, RW2
Pentax PEF, PTX
Phase One CAP, LIQ, EIP
Ricoh DNG
Samsung SRW, DNG
Sigma X3F
Sony SRF, SR2, ARW